Temat: "Media a kształtowanie rzeczywistości"

20 listopada 2013 r. w godz. 13.00 - 15.00 w Sali Morskiej Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego przy Alei Zwycięstwa 96/98 w Gdyni.

Prelegenci debaty:

• Lech Parell - Prezes Radia Gdańsk
• Joanna Grajter - Rzeczniczka prasowa miasta Gdyni
• Anna Kalinowska-Żeleźnik - Adiunkt w Zakładzie Semiotyki Kultury i Komunikacji Międzykulturowej Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego
• Ewa Kowalska - Blogerka, dziennikarka społeczna
• Włodzimierz Raszkiewicz - Publicysta Radia Gdańsk
• Bożena Aksamit - Dziennikarka Gazety Wyborczej

Opis debaty:

VI Gdyńska Debata Młodych – Media, a kształtowanie rzeczywistości jest kolejną z cyklu debatą, w której staramy się podjąć dyskusję nad złożoną rzeczywistością, w której funkcjonujemy. Podczas szóstego spotkania z ekspertami pragniemy zastanowić się nad fenomenem środków masowego przekazu, budową społeczeństwa informacyjnego i czynników, które na nie oddziałują.

Pragniemy odpowiedzieć na pytanie czy fakty różnią się od faktów prasowych, a także w jakim stopniu wpływają na nas tzw. aranżacje medialne. W tym kontekście niezwykle istotne stanie się pytanie o etykę i warsztat dziennikarski. Podczas tej debaty przyświecać będzie nam pytanie o rolę dzisiejszych mass mediów – czy ich zadaniem jest relacjonowanie i wzbudzanie refleksji czy może poprzez przekaz kształtowanie i wpływanie na otaczający nas świat? Czy środki masowego przekazu są lub były obiektywne i czy w ogóle mogą takie być?